Siirry sisältöön

Suuri saarivaltio

Fresenius Medical Caren työntekijät auttavat edistämään tämän terveydenhuoltojärjestelmän uudistamista – jopa saarivaltion kaukaisissa osissa.

Amirul Mukminin vaimonsa kanssa

Kymmenen tuntia bussissa

On vielä hyvin varhainen aamu, kun Amirul Mukminin sanoo vaimolleen näkemiin ja lähtee kotoaan. Vasta avioitunut pari muutti ensimmäiseen yhteiseen kotiinsa vain muutama viikko sitten. Banda Aceh’n kadut heräävät juuri eloon. Henkilöautot, lava-autot ja kaikkialla pörisevät mopedit antavat kaupungille sille ominaisen taustaäänen. Amirul kantaa varaosia ja työkaluja pursuilevaa laatikkoa ja etsii bussia, joka veisi hänet Blang Pidieen Aceh Barat Dayassa. Tänä nimenomaisena aamuna bussi on täynnä. Kantamuksilla kuormitetut matkuastajat puristautuvat paikoilleen. Amirulilla ei kuitenkaan ole kiire. Hän tietää, että ainakin 10 tunnin bussimatka trooppisessa kuumuudessa tulee olemaan rankka. Niin kauan kestää 350 kilometrin matka Blang Pidien sairaalaan. Edellisiltana sairaalasta soitettiin Amirulille, että heillä on ongelmia yhden dialyysilaitteen kanssa. Amirulille tämä tarkoittaa työmatkaa. Hän on yksin vastuussa 120 dialyysilaitteen ylläpidosta koko Acehin alueella. Kaiken kaikkiaan Amirulin kontolla on kahdeksan sairaalaa, ja niistä jotkut sijaitsevat hyvin kaukana.

Amirul matkalla

Suureen tarpeeseen

Matka Blang Pidieen vie Amirulin läpi Indonesiaan kuuluvan Sumatran saaren trooppisen maiseman. Hän tekee näin pitkiä matkoja useita kertoja kuukaudessa. Kodin läheisyydessä oleviin sairaaloihin hän ajaa moottoripyörällään.

Pitkän pikkubussilla tehdyn matkan jälkeen Amirul saapuu lopulta määränpäähänsä. Sairaalan väki odottaa häntä ja toivottaa lämpimästi tervetulleeksi. Amirul ei odottele vaan aloittaa heti työt. Hän jos joku tietää, kuinka paljon dialyysilaitteita täällä tarvitaan.

Dialyysihoitoa Indonesiassa

Vain muutama lääkäri

Dialyysihoidon mahdollisuus vaihtelee suuresti alueittain Indonesiassa. Vain noin 25 000 /100 000 munuaissairautta sairastavasta potilaasta saavat riittävää hoitoa. Heikko hoidon taso heijastaa koko maan terveydenhuoltojärjestelmän tilaa. Indonesiassa on keskimäärin yksi lääkäri ja kuusi sairaansijaa per 10 000 asukasta kohti. Terveydenhuoltomenot ovat noin kolme prosenttia bruttokansantuotteesta. Tämä on alhainen taso jopa kehittyvälle maalle.

Ranta Indonesiassa

Apua köyhimmille

Vuosituhannen vaihteen jälkeen Indonesia on pyrkinyt parantamaan sen 240 miljoonan asukkaan terveydenhuoltoa. Vuonna 2014 maa otti jättiläisaskeleen kohti sairausvakuutusohjelman turvaamista kaikille indonesialaisille. Jopa niillä 60 – 70 miljoonalla ihmisellä, jotka elävät köyhyydessä ja vain perusedellytykset täyttävissä olosuhteissa, on nyt varaa lääkärin hoitoon.Tulevina vuosina maan tavoitteena on mahdollistaa hoito kaikille saarivaltakunnan asukkaille – valtava projekti tälle monikulttuuriselle valtiolle. Tämä vaatii infrastruktuurin laajentamista, erityisesti maaseudulla. Yksi suurimmista haasteista on Indonesian geografia. Maa koostuu 17 500 saaresta, joista yli 6 000 on asuttua. Indonesialaisista 60 % elää Javan pääsaarella, missä sijaitsee myös pääkaupunki Jakarta, mutta monet muut saaret ovat hyvin harvaan asuttuja – ja eristyksissä.

Potilas Husin Maidin

Yli valtameren

Kundurin saari Malakan salmessa on yksi näistä kaukaisista saarista. Kaksi tai kolme kertaa viikossa Husin Maidin seisoo aamuvarhaisella tien vieressä, palmupuiden alla talonsa ulkopuolella, vain muutaman metrin päässä rannasta. Tämä dialyysipotilas odottaa naapuriaan, joka hakee hänet skootterillaan. Matka satamaan kestää 45 minuuttia. Sieltä Husinin on ehdittävä lauttaan, joka vie naapurisaarelle Karimuniin, missä lähin dialyysiklinikka sijaitsee.

Myrskyisellä ja kuoppaisella säällä lautta ei kulje ja Husinin täytyy odottaa päivä tai kaksikin ennen kuin hän pääsee taas klinikalle. Päästyään kotiin pitkän hoitopäivän jälkeen hän on väsynyt. “Haluaisin viettää enemmän aikaa kotona, sillä vaimoni tarvitsee apua aivohalvauksensa jälkeen,” sanoo Husin Maidin.

Dialyysihoitoa Indonesiassa

Fresenius Medical Care Indonesiassa

Fresenius Medical Care on toiminut Indonesiassa vuodesta 2000 ja on tällä hetkellä maan dialyysituotteiden markkinajohtaja. Tähän mennessä yhtiö on asentanut maahan yli tuhat modernia hemodialyysilaitetta sekä myös käytössä on Freseniuksen dialysaattoreita, vedenkäsittelyjärjestelmiä ja muita dialyysiin liittyviä tuotteita ja laitteita. Fresenius Medical Carella on Jakartassa dialyysikeskus, joka on osa julkis-yksityistä yhteistyötä. Lääkintälaiteteknologian kysynnän odotetaan nousevan yleisesti uuden alueellisen sairausvakuutusohjelman myötä. Indonesian hallitus on päättänyt suurentaa sairaaloiden kapasiteettia huomattavasti ja helpottaa yksityisten klinikoiden rakentamista. Myös dialyysipotilaat tulevat hyötymään tästä.

Tässä tilanteessa yksi Fresenius Medical Caren päätehtävistä on antaa klinikkahenkilökunnalle dialyysikoulutusta. Siksi Tri on Karimun-saaren sairaalan dialyysiosastolla samaan aikaan kuin Husin Maidin. Trin vastuulla on opettaa työntekijölle dialyysihoitoa ja antaa heille ne käytännön taidot, joita tarvitaan laitteiden turvalliseen käsittelyyn.

Tri käy muilla klinikoilla

Ei yhteyttä

Tri on Fresenius Medical Caren tiimin tärkeä jäsen Jakartassa, joka on hänen pääasiallinen toimipaikkansa. Hänen työhönsä kuitenkinkin kuuluu säännöllisiä käyntejä muillakin klinikoilla, kuten Karimun-saarella, jossa hän on nyt. Trin työkenttänä on lähes koko Indonesia. Se ei ole aina helppoa, minkä hän totesi vain päivää aiemmin lähtiessään saarelle. Yksi lautoista oli myöhässä, joten hän ei ehtinyt viimeiseen yhteyslaivaan. Myöhään illalla Tri onnistui järjestämään yksityisen kuljetuksen. Mutta hän onkin tottunut ratkomaan Indonesiassa tällaisia päivittäisiä matkustusongelmia.

Otos tulevasta

Hänen työnsä lisäksi, Tri, on myös todella yhteiskunnallisesti sitoutunut. Kun tsunami iski vuonna 2006, hän matkusti pahasti kärsineeseen Padangin kaupunkiin tekemään vapaaehtoistyötä. Taiwanilaisen tukijärjestön Tsu Chi International Medical Associationin jäsenenä hän on auttanut myös usean maanjäristyksen jälkipuinnin kanssa. Vuonna 2014 hän ansaitsi toisen sairaanhoitajan tutkintotodistuksen voidakseen edetä urallaan.

Amirulilla on samankaltaiset tavoitteet tulevaisuudelle. Kovan työn kautta hän on pitkään viimeistellyt korjattavaa dialyysilaitetta Blang Pidiessä. Elektroninen komponentti oli vaihdettava, mutta se ei ollut ongelma tälle nuorelle teknikolle. Hyvällä omistautumisella työlle, hän on perehdyttänyt itsensä työskentelemään huipputeknisten laitteiden kanssa. "En siltikään tiedä tarpeeksi. Haluan oppia niistä paljon enemmän," hän sanoo kuvaillessaan tavoitteitaan osallistua kehittämään parempaa terveydenhuolto järjestelmää - ja myös antaakseen vaimolleen ja itselleen paremmat mahdollisuudet elämään.

Aiheeseen liittyvää sisältöä
Fresenius Medical Care

Luomme elämisen arvoisen tulevaisuuden. Dialyysipotilaille. Kaikkialla maailmassa. Joka päivä.

Juttuarkisto

Etsi lisää juttuja arkistostamme