Siirry sisältöön

Iho ja dermatologia

Ihoa koskevat käyttöaiheet

Dermatologiaan liittyvät käyttöaiheet

Tavallinen pemfigus (Pemphigus vulgaris) on afereesihoidon tunnettu käyttöaihe. Myös IgE:hen liittyvien ihosairauksien kohdalla kiinnostus kehonulkoisiin hoitoihin on kasvanut. Kiinnostuksen kohteena on erityisesti atooppinen dermatiitti, josta kärsivät potilaat voivat hyötyä adsorption käytöstä IgE:n poistoon.

Atooppinen dermatiitti

Atooppinen dermatiitti tai ekseema on vakava ihosairaus, johon liittyy allergisia yliherkkyysreaktioita ja jolle on useimmissa tapauksissa ominaista IgE:n liiallinen kertyminen. Atooppista dermatiittia on arvioitu ilmenevän 15–30 prosentilla lapsista ja 2–10 prosentilla aikuisista. Sairaus alkaa usein lapsuudessa, ja siihen voi liittyä allergista astmaa ja nuhaa. Sairauden vaikeissa muodoissa oireita ilmenee yli 30 prosentin alueella ihosta, jolloin sairaus vaikuttaa merkittävästi elämänlaatuun.1 Yleisesti käytettyjä hoitomuotoja ovat paikalliset voiteet, fysioterapia ja immunosuppressiiviset aineet. Vaikeissa tapauksissa myös IgE:n poisto immunoadsorption menetelmin on osoittautunut kliinisesti tehokkaaksi hoidoksi.2

Tavallinen pemfigus (pemphigus vulgaris)

Immunologisille rakkulataudeille on ominaista autovasta-aineet, jotka kohdistuvat rakenteellisiin proteiineihin ihossa ja/tai limakalvoilla. Pemfiguksessa autovasta-aineet kohdistuvat desmogleiiniin 1 ja 3. Pemfigoidien ryhmässä on erotettavissa kollageenin ja lamiinin variantteja. Pemfiguksesta kärsivien potilaiden hoito on erityisen hankalaa ja huomattavan suuressa osassa tapauksista sairautta ei pysytä hallitsemaan riittävästi tavanomaisin hoitomenetelmin.

Hoitoresistentit potilaat reagoivat enimmäkseen heikosti käytössä olevaan immunosuppressiiviseen lääkehoitoon. Immunoadsorptio tarjoaa sairaudelle turvallisen ja tehokkaan hoitomenetelmän, joka jo muutamassa päivässä poistaa autovasta-aineita ja nopeuttaa paranemisprosessia merkittävästi. Tämä on osoitettu useissa tutkimuksissa.1,3

Muut käyttöaiheet

Edellä mainittujen käyttöaiheiden lisäksi terapeuttista afereesia voidaan mahdollisesti käyttää myös seuraavien sairauksien hoitoon:1,3

  • Kesivä pemfigus (pemphigus foliaceus)
  • Rakkulainen pemfigoidi
  • Raskauspemfigoidi
  • Hankinnainen rakkulainen epidermolyysi
Liittyvät tuotteet
GLOBAFFIN

GLOBAFFIN – Fresenius Medical Caren tarjoama tehokas immunosadsorptio. Synteettinen laajakirjoinen immunoadsorberi, jossa on peptidi-GAM-ligandi.

LIGASORB

LIGASORB – Fresenius Medical Caren tarjoama selektiivinen immunoglobuliini G -adsorberi. Autoimmuunisairauksien akuutin pahenemisen hoitoon.

IgEnio-IgE-adsorberi

Fresenius Medical Caren hoito immunoglobuliini E:n poistoon ja vaikeiden allergiaoireiden joustavaan hoitoon.

Terapeuttiseen afereesiin käytettävä Art Universal -kone

Fresenius Medical Caren terapeuttiseen afereesiin käytettävät koneet ja laitteet.

1 WHO, Bieber T. N Engl J Med Apr. 2008; 358: 142. Meyersburg D, Schmidt E, Kasperkiewicz M, Zillikens D. Immunoadsorption in dermatology. Therapeutic Apheresis and Dialysis Aug. 2012; 16(4): 311–20.

2 Lupinek C et al, Extracorporeal IgE Immunoadsorption in Allergic Asthma: Safety and Efficacy, EBioMedicine, Mar. 2017; 17: 119–33.

3 Eming R, Hertl M. Immunoadsorption in pemphigus. Journal of Autoimmunity Nov. 2006; 39(7): 609–16.