Siirry sisältöön

Perhe ja läheiset

Krooninen munuaisten vajaatoiminta – haaste perheille ja läheisille

Krooninen munuaisten vajaatoiminta – haaste perheille ja läheisille

Munuaissairauden kanssa ei pitäisi joutua elämään yksin. Perheen sisäinen dynamiikka muuttuu kuitenkin usein, kun yhdellä perheenjäsenistä on krooninen sairaus. Se vaikuttaa usein tunnetasolla potilaan läheisimpiin ihmisiin, mutta kokemuksen ei tarvitse olla kielteinen. Itse asiassa munuaissairauden kanssa eläminen voi tiivistää perhesiteitä – ja usein se tiivistääkin. Ajan mittaan perhe-elämä voi saada uuden muodon, erilaisen kuin ennen, mutta aivan yhtä hyvän.

Tukiverkon muodostavat useat ihmiset perheestä ja ystävistä hoitohenkilökuntaan ja munuaissairaiden kanssa toimimiseen erikoistuneisiin yhdistyksiin. Muista, että et ole yksin. Sairaalan sosiaalityöntekijä osaa opastaa, neuvoa ja tukea sinua monin tavoin, esimerkiksi koskien sosiaalipalveluita ja taloudellisia voimavaroja. 

Family

Vaikutus perhe-elämään

Ajanhallinta

Potilas, joka tarvitsee keskuksen antamaa dialyysihoitoa useamman kerran viikossa, tarvitsee hyvää ajanhallintakykyä aikatauluttaakseen dialyysihoidot ja muut toiminnot ja tarpeet. Ajanhallintaan totuttelu saattaa viedä muutaman viikon, kunnes löytyy sopiva aikataulu, joka sopii juuri sinulle ja perheellesi.

Ravitsemus

Koska munuaistautia sairastaville usein suositellaan kaliumin, fosforin, suolan ja nesteiden saannin rajoittamista, potilaan ja hänen perheensä tulee mukauttaa ruoanvalmistus tätä ajatellen. Vihjeitä ja ideoita on saatavilla, esimerkiksi että ateriaan kannattaa lisätä enemmän mausteita ja yrttejä suolan sijaan. Aterian voi myös rakentaa niin, että jokainen perheenjäsen voi itse lisätä erilaisia ruokalajeja omalle lautaselleen.     

Reseptejä ja ideoita ruoanvalmistukseen löydät oheisten linkkien takaa:

Muma.fi/Munuaispotilaan ruokakirja

NephroCare

Fresenius Kidney Care (North America)

Vaikutus potilaaseen

Miltä munuaissairaus tuntuu fyysisesti

Munuaistenvajaatoiminta voi olla vähäoireinen ja yksittäinen oire ei ole viite munuaissairaudesta. Munuaistenvajaatoiminnan edetessä voi ilmetä erilaisia oireita. Ohessa esimerkkejä näistä oireista.

Väsymys ja heikkous

Potilas voi tuntea itsensä väsyneeksi ja heikoksi siinä määrin, että hänen on vaikea kävellä portaita ylös tai korttelin ympäri.Potilaasta saattaa tuntua, että hän tarvitsee tavallista enemmän unta.

Paleleminen ja lämpö

Potilas saattaa palella jatkuvasti, kuten kuumeessa.

Keskittymiskyvyn puute ja unohtelu

Potilaalla voi olla keskittymisvaikeuksia tai hän saattaa unohdella asioita tavallista useammin. Myös mielialamuutoksia ja unettomuutta voi esiintyä.  

Muita toisinaan esiintyviä oireita

Turvotus

Munuaistautia sairastavan munuaiset eivät poista tarpeeksi nestettä. Niinpä jaloissa, nilkoissa, käsissä ja kasvoissa voi olla turvotusta – siinä määrin, että joskus kenkien jalkaan saaminen ei onnistu. Keuhkoihin kertyvä ylimääräinen neste voi aiheuttaa hengenahdistusta, mikä voidaan joskus tulkita väärin astmaksi tai keuhkokuumeeksi. Liiallinen nesteen kertyminen voi rasittaa sydäntä, etenkin henkilöllä, jotka jo ennestään kärsivät sydämen vajaatoiminnasta.

Ihon kuivuminen ja kutina, ruokahaluttomuus ja pahoinvointi, levottomat jalat, lihaskrampit ja raajasäryt

Monia oireita pystytään hoitamaan ruokavaliolla ja lääkkeillä. Niinpä kannattaa keskustella lääkärin kanssa mitkä näistä vaihtoehdoista voisivat ehkäistä tai helpottaa munuaispotilaan oireita.  

Aiheeseen liittyvää sisältöä
Kuva munuaisista

Aiheuttajista ehkäisyyn.

Nauti elämästä sairaudesta huolimatta

Nauti elämästä sairaudesta huolimatta.