Mitä dialyysi on ja miten se toimii?
Mitä dialyysi on?
Dialyysihoito korvaa osittain omien munuaisten toimintaa potilailla, jotka sairastavat vaikeaa munuaisten vajaatoimintaa. Hemodialyysi ja peritoneaalidialyysi huolehtivat munuaisten tärkeimmistä tehtävistä eli neste-, elektrolyytti- ja happoemästasapainosta sekä poistavat elimistöstä haitallisia kuona-aineita.
Koska dialyysihoito ei pysty korvaamaan munuaisten toimintaa kokonaan dialyysipotilaat tarvitsevat säännöllisen ruokavalion ja lääkityksen. Potilaat käyttävät yleensä verenpainelääkkeitä, veren fosfaattipitoisuutta alentavia lääkkeitä, vitamiineja ja punasolujen tuotantoa tehostavia lääkkeitä anemian ehkäisemiseksi.
Miten dialyysihoito toimii?
Dialysaattori eli keinomunuainen hemodialyysihoidossa
Dialysaattori eli keinomunuainen on suodatin, joka sisältää hienosäikeisiä kuituja. Kuidut ovat onttoja ja niissä on mikroskooppisia huokosia. Tällaista rakennetta kutsutaan myös puoliläpäiseväksi dialyysikalvoksi. Veri virtaa onttojen kuitujen sisällä ja dialyysineste huuhtelee kuitujen ulkopintaa. Puoliläpäisevän dialyysikalvon ansiosta kuona-aineet, mm. urea ja muut haitalliset aineet siirtyvät kalvon läpi.
Miten dialyysi poistaa elimistöstä haitallisia kuona-aineita
Aineenvaihdunnassa syntyy ylimääräistä ureaa, kaliumia, fosfaattia ja muita kuona-aineita sekä ylimääräistä nestettä. Kun veressä kuona-aineiden pitoisuus on korkea, siirtyvät ne diffuusion avulla dialysaattorin kalvon läpi pienemmän pitoisuuden eli dialyysinesteen suuntaan. Kalvon pienten huokosten läpi eivät poistu tarpeelliset suurempikokoiset Suurikokoiset proteiinit ja verisolut, joten ne jäävät verenkiertoon.
Puoliläpäisevänä suodattimena hemodialyysissä toimii dialysaattorin keinotekoinen kalvo ja peritoneaalidialyysissä vatsakalvo. Vatsakalvo peittää vatsaontelon ja lantio-ontelon yläosan sisäseinämää sekä vatsaontelonsisäisten elinten ulkopintaa.
Miten dialyysi poistaa elimistöstä ylimääräisen nesteen
Vaikeaa kroonista munuaisten vajaatoimintaa sairastavilla potilailla kertyy usein elimistöön ylimääräistä nestettä, jota munuaiset eivät pysty enää poistamaan.
Jotta elimistöstä voitaisiin poistaa ylimääräinen vesi peritoneaalidialyysin aikana, dialyysiliuokseen lisätään sokeria. Sokeri toimii osmoottisena aineena, jonka avulla ylimääräinen neste siirtyy elimistöstä vatsakalvon läpi vahvemman liuoksen suuntaan eli dialyysiliuokseen. Nesteenpoistoa tapahtuu siihen asti, kunnes pitoisuusero nesteiden välillä tasaantuu.
Hemodialyysissä ylimääräinen neste poistuu kuidun läpi virtaavasta verestä, koska onton kuidun sisäpuolella paine on suurempi kuin ulkopuolella.Tätä prosessia kutsutaan ultrafiltraatioksi.
Konvektio tehostaa hemodialyysiä
Konvektio tehostaa hemodialyysiä ja se on tärkeä osa hemodiafiltraatiota. Hemodialfiltraatio on tehokas hemodialyysin muoto. Konvektiossa vesi pakotetaan kalvon läpi hydrostaattisen paineen avulla. Paineen vaikutuksesta myös ureemiset toksiinit ja kuona-aineet siirtyvät veden mukana puoliläpäisevän kalvon läpi.
Lue lisää hoitovaihtoehdoista.