Siirry sisältöön

Maksan tukihoito

Maksan tukihoito

Maksan tukihoito

Maksan vajaatoiminta: monimutkainen ongelma

Maksa on elintärkeä monitoiminen elin. Se syntetisoi olennaiset proteiinit; se on mukana rasvojen, hiilihydraattien ja proteiinien aineenvaihdunnassa; se säätelee mm. vitamiini- ja glukoosivarastoja; ja sillä on keskeinen rooli veren detoksikaatiossa.

Vaikea maksan vajaatoiminta voi johtaa tilanteeseen, jossa potilaan veressä on valtavia määriä toksiineja. Tämä voi estää maksasolujen uudistumisen sekä vaurioittaa muita elimiä. Perinteisiä kehonulkoisia verenpuhdistusmenetelmiä on käytetty useiden vuosien ajan veren detoksikaation tukena maksan vajaatoiminnan hoidossa. Dialyysi ei kuitenkaan yksin riitä, sillä se poistaa vain vesiliukoisia toksiineja ja metabolisia tuotteita vain tiettyyn molekyylikokoon asti. Lisäksi maksan vajaatoiminnassa syntyy useita albumiiniin sitoutuneita toksiineja (kuten bilirubiinia, sappihappoja, pitkäketjuisia rasvahappoja ja fenoleita), jotka eivät poistu hemodialyysissä. Adsorptiolla voidaan poistaa näitä toksiineja verestä tehokkaasti.

Prometheus-hoidon toimintaperiaate

Prometheus®-hoidon toimintaperiaate

Kehonulkoinen Prometheus®-maksan tukihoito

Kehonulkoinen Prometheus®-maksan tukihoito on suunniteltu tukemaan maksan detoksikaatiota ja siten vähentämään potilaan toksiinikuormaa. Se yhdistää dialyysin ja adsorption. Dialyysikatetrin kautta veri otetaan potilaasta. Albumiiniin sitoutuneet ja vesiliukoiset toksiinit poistetaan kahdessa peräkkäisessä vaiheessa:

  • AlbuFlow®-albumiinifiltteri erottelee runsaasti albumiinia sisältävän plasmafraktion potilaan verestä. Vain molekyylipainoltaan enintään albumiinin kokoiset molekyylit tai hieman sitä painavammat poistetaan. Toksiineja kuljettava albumiini viedään adsorberien prometh® 01 ja prometh® 02 läpi peräkkäin. Molemmilla adsorbereilla on erittäin suuri affiniteetti toksiineihin ja näin ollen ne pystyvät poistamaan toksiinit albumiinista. Tämän jälkeen puhdistettu runsaasti albumiinia sisältävä plasmafraktio siirretään takaisin vereen. Tämä tekniikka tunnetaan nimellä fraktioitu plasman erottelu adsorptiolla (FPSA).
  • Seuraavassa vaiheessa vesiliukoiset aineet, kuten ammoniakki, urea ja kreatiniini poistetaan High-Flux-hemodialyysin avulla. Samanaikaisesti happo-emästasapaino voidaan korjata dialyysinesteen säädettävien happo- ja bikarbonaattikomponenttien avulla. Palautetun veren lämpötilaa ja siten potilaan kehon lämpötilaa säädetään dialyysinesteen lämpötilan moduloinnin avulla.
Liittyvät tuotteet
Prometheus 4008H -hoitojärjestelmä

Prometheus – Fresenius Medical Caren tarjoama maksan toimintaa tukeva hoito. High-Flux-hemodialyysi ja adsorptio yhdessä laitteessa.