Siirry sisältöön

Eläminen kroonisen munuaissairauden kanssa

Nauti elämästä sairaudesta huolimatta

Milloin dialyysihoitoa tarvitaan?

Maailmanlaajuisesti yli 2 500 000 potilasta saa dialyysihoitoa kroonisen munuaisten vajaatoiminnan vuoksi.

Loppuvaiheen munuaisten vajaatoiminnasta puhutaan silloin kun molemmat munuaiset lopettavat tai ovat lähes kokonaan lopettaneet toimintansa (munuaisten toiminnasta on jäljellä alle kymmenen prosenttia)

Kroonisen munuaissairauden edetessä loppuvaiheeseen elimistöön kertyy ylimääräistä nestettä (esim. juomisen seurauksena) sekä elimistön aineenvaihdunnan lopputuotteita ja muita haitallisia aineita. Niiden poistoon tarvitaan keinomunuaishoitoa eli dialyysiä.

Loppuvaiheen munuaisten vajaatoiminnan hoitovaihtoehdot ovat munuaisensiirto, hemodialyysi ja peritoneaalidialyysi.

Lisää tietoa hoitovaihtoehdoista

Dialyysipalvelut ja -tuotteet

Dialyysihoitojen ja dialyysilaitteiden kehityksen ansiosta miljoonat ihmiset pystyvät jatkamaan elämisen arvoista elämää pitkäaikaisesta sairaudestaan huolimatta.

Munuaisten korvaushoidossa Fresenius Medical Care on maailman markkinajohtaja, joka tarjoaa täydellisen tuote- ja palveluvalikoiman auttaakseen potilaita elämään munuaissairautensa kanssa.

Lue lisää Fresenius Medical Caren palveluista

Nauti elämästä sairaudesta huolimatta

Nauti elämästä sairaudesta huolimatta

Vaikka kroonisen munuaissairauden diagnoosin saaminen voi ensi alkuun olla sokki, se merkitsee myös uuden jakson aloittamista elämässä.

Munuaissairaus ja sen hoito tuovat muutoksia elämään, mutta siitä huolimatta elämä jatkuu. Monet kroonista munuaissairautta sairastavat ovat oppineet elämään dialyysihoitojen kanssa. Eri ammattilais- ja potilastahot antavat apua, tietoa ja tukea munuaissairauden mukanaan tuomiin haasteisiin.

Dialyysihoitomuoto kannattaa valita ja suunnitella siten, että voit halutessasi palata töihin tai jatkaa opiskelua dialyysihoidon aikanakin. Kotidialyysi eli kotihemo- tai peritoneaalidialyysi on silloin erinomainen vaihtoehto, koska aikataulut ovat joustavampia ja vapaampia.

Ravitsemus ja liikunta

Voit edelleenkin käydä ulkona syömässä. Ravitsemusterapeutti osaa auttaa sinua tekemään ravintolan ruokalistalta oikeita valintoja. Aiemmista harrastuksistakaan ei välttämättä tarvitse luopua. Riittävä liikunta ja kunnossa pysyminen ovat meille kaikille tärkeitä - myös munuaispotilaille.

Sairautesi voi hyvinkin olla jokapäiväinen haaste. Tilanteen hallinnassa auttavat kolme asiaa:

  • Noudata systemaattisesti ruokavaliotasi
  • Liiku joka päivä
  • Tee yhteistyötä lääkärisi ja hoitohenkilökunnan kanssa – he auttavat ja tukevat sinua 
Lomalla

Dialyysihoito lomalla

Vaikka dialyysihoitoa tarvitseekin useamman kerran viikossa, ei se ole este matkailulle.
Lomadialyysipalvelumme mahdollistaa ulkomailla matkustamisen, järjestäen dialyysihoidot kohdemaahan mahdollisuuksien mukaan. Kaikki NephroCare -verkoston dialyysikeskukset tarjoavat korkealaatuista dialyysihoitoa.

NephroCaren dialyysikeskukset tarjoavat laadukasta hoitoa, ja lomadialyysipalvelun kautta kohdemaan dialyysiyksikkö saa potilaasta tarpeellisen lääketieteellisen sekä dialyysihoitoa koskevan tiedon. Näin potilas voi keskittyä itse lomaan ja nauttia!

NephroCare lomadialyysi

PD lomadialyysi

Kun suunnittelet ulkomaille suuntautuvaa matkaa, ota ajoissa yhteys Sinua hoitavaan PD-yksikköön. Ennen matkan varaamista on tärkeä selvittää voiko Fresenius Medical Care toimittaa matkakohteeseen peritoneaalidialyysiliuoksia tai mahdollisesti tarvitsemaasi sleep∙safe -laitetta. PDhoitajasi auttaa Sinua tässä asiassa. HUOM! Toimitamme liuoksia enintään 4 viikon pituisille matkoille.

Lomadialyysitilaus käynnistyy aina PD-hoitajasi puhelinsoitolla Freseniuksen toimistolle (09) 561 650. 

Freseniuksen toimisto/PD lomadialyysi:

Puh. (09) 561 650

e-mail: asiakaspalvelu(at)fmc-ag.com

Fax: (09) 670 761

Tämän jälkeen tietoja voidaan välittää myös sähköpostitse.

Dialyysiliuosten tilaus matkakohteeseen tapahtuu aina PD-hoitajasi kautta. Liuostilaus Euroopan maihin täytyy tehdä vähintään 8 viikkoa ennen matkaa. Mikäli liuosten lisäksi tilataan myös sleep∙safe -laite, tulee tilaus tehdä vähintään 8 viikkoa ennen matkaa. Mahdollisuus laitteen toimittamiseen lomakohteeseen tulee varmistaa aina myös Euroopan maiden osalta. Fresenius Medical Care Suomi Oy suosittelee (mikäli mahdollista) CAPD-hoitoa loma-aikana, sillä laiterikon sattuessa varakoneen toimittaminen lomakohteeseen voi olla ongelmallista. APD-potilailla tulee olla aina 2-3 päivän tarve CAPD-liuospusseja mukanaan.

Euroopan ulkopuolelle suuntautuvat matkat vaativat paljon selvitystyötä. Ota yhteyttä PD-hoitajaasi vähintään 3 kuukautta ennen suunniteltua matkaa.

Sinun tulee itse huolehtia hoidossa tarvittavien kertakäyttötarvikkeiden ja muiden apuvälineiden (esim. lämpölevy) kuljetuksesta. Liuosten ja laitteen kuljettamisesta hotelliisi huolehtii Fresenius Medical Care.

HD lomadialyysi

NephroCare Holiday Dialysis, joka on osa Fresenius Medical Care - konsernia, tarjoaa Sinulle mahdollisuuden matkailla eri kohteissa ympäri maailmaa. Sinulle voidaan matkasi ajaksi järjestää dialyysihoito lukuisiin eri klinikoihin, joissa hoito tapahtuu Fresenius Medical Caren laadukkailla tuotteilla.

Lomadialyysi (HD) tulee varata kohteesta riippuen viimeistään 4-6 viikkoa ennen matkan alkua. Lisäksi on hyvä huomioida, että mitä eksoottisemmasta kohteesta on kyse, sitä aikaisemmin selvitystyö lomadialyysin järjestämiseksi on aloitettava. Lomadialyysin järjestäminen aloitetaan täyttämällä varauslomake Nephrocaren internet-sivuilla. HDI Travelin yhteyshenkilö ottaa mahdollisimman pian yhteyttä ja ilmoittaa mitä dokumentteja hoitavan yksikön ja matkustajan tulee toimittaa lomadialyysin varaamiseksi (vaihtelee hieman kohteen mukaan).

Ulkomaille matkustavan kannattaa tilata hyvissä ajoin ennen matkaa Kelasta eurooppalainen sairaanhoitokortti (EHIC = European Health Insurance Card). Kortin saavat maksutta kaikki Suomen sairausvakuutukseen kuuluvat henkilöt.

Lisätietoja HD -lomadialyysistä muualla verkossa:

Nephrocare Holiday Dialysis

Munuais- ja maksaliiton kotisivut

HD lomadialyysi Virossa

Virolainen hemodialyysihoitoihin erikoistunut klinikkaketju Fresenius Medical Care Estonia OÜ on ollut osa Fresenius-konsernia jo vuodesta 2004. Klinikoilla hoidot tehdään tutuilla Freseniuksen koneilla ja tarvikkeilla. Suomalaistenkin käytössä olevia klinikoita on kaikkiaan 12 eri puolilla Viroa; Tallinnassa, Pärnussa, Tartossa, Vörussa, Rakveressa, Haapsalussa, Viljandissa, Jõgevassa, Paidessa ja Keilassa.

Kun Viron matkakohde ja matkustusajankohta ovat selvillä, tulee sinun sopia hoitopaikka hyvissä ajoin ennen matkalle lähtöä. Voit tarvittaessa sopia hoidosta ottamalla yhteyttä Fresenius Suomeen. Meillä sinua autetaan kaikissa hoitopaikkaan liittyvissä asioissa, jotta matkastasi tulisi mahdollisimman onnistunut.

Freseniuksen toimisto/Viron lomadialyysi:

Puh. (09) 561 650 tai e-mail: asiakaspalvelu(at)fmc-ag.com

Fax: (09) 670 761

Lomadialyysi-opas

Aiheeseen liittyvää sisältöä

Hoitaja ja potilas

Voit lukea lisää englanninkieliseltä NephroCare-sivustoltamme elämisestä munuaisten vajaatoiminnan kanssa.

NephroCare
Potilas kuntolaitteessa

Lue Fresenius Kidney Care-sivustoltamme lisää elämisestä munuaisten vajaatoiminnan kanssa.

Fresenius Kidney Care