Siirry sisältöön

Immunoadsorptio

Immunoadsorptio

Immunoadsorptio – afereesihoito

 

Autoimmuunisairauksien hoito afereesitekniikoita käyttäen

Vasta-aineilla tai autovasta-aineilla ja kiertävillä immunokomplekseilla on usein merkittävä rooli autoimmuunisairauksissa.

Vasta-aineet, kuten immunoglobuliiniluokat G, M, A tai E voivat olla erittäin haitallisia potilaan terveydelle. Tähän liittyy usein solupinnan mekanismien (kuten komplementtitekijöiden) aktivointi tai agonistinen stimulointi tai tiettyjen reseptorien antagonistinen esto. Terapeuttisessa afereesissa käytetään immunoadsorbereita, joiden avulla veren plasmasta poistetaan tarvittavat vasta-aineet tai immunokompleksit. Tämä voi lievittää sairauden oireita, akuutti tila mukaan lukien, ja estää sairauden etenemisen.

Yksittäiset vaiheet kaksi kolumnia sisältäville immunoadsorbereille

Yksittäiset vaiheet kaksi kolumnia sisältävien immunoadsorberien uudistamiseen: GLOBAFFIN.

Maksimaalinen hoitokapasiteetti monikäyttöisellä adsorberilla

Kuten muissakin kehonulkoisissa menetelmissä verta otetaan potilaan isosta laskimosta. Seuraavaksi verestä erotellaan solukomponentit ja plasma joko filtraation tai sentrifugoinnin avulla.

Sen jälkeen plasma ohjataan selektiiviseen tai puoliselektiiviseen adsorberiin immunoglobuliinien haluttua sitomista varten.

Useiden autoimmuunisairauksien hoito edellyttää mahdollisimman monien vasta-aineiden poistamista mahdollisimman nopeasti.

Fresenius Medical Caren tuotevalikoimassa on edistyksellisiä järjestelmiä, joissa käytetään erilaisia immunoadsorberityyppejä vastaamaan potilaiden erilaisia tarpeita. Esimerkiksi monikäyttöisten adsorbereiden (GLOBAFFIN) käyttö mahdollistaa erittäin tehokkaan hoidon, jossa poistetaan suuri määrä immunoglobuliineja kiinteän uudistumisprosessin ansiosta.

IgG:n määrän väheneminen ja plasmatilavuus

Yllä: Keskimääräinen IgG:n määrän väheneminen (%) käsitellyn plasmatilavuuden mukaan (mukautettu kohdasta 1)

IgG:n määrän väheneminen riippuu käsitellystä plasmamäärästä

Uudistumisprosessi tarkoittaa, ettei adsorberin kapasiteetti rajoita vasta-aineiden vähenemistä. Lisäksi immunoadsorptio voidaan säätää hoidettavan potilaan plasmatilavuuteen sopivaksi. Yleensä potilaan plasmatilavuus käsitellään 1,5–2,5 kertaa. IgG-vasta-aineita pystytään vähentämään noin 61 prosentilla, kun plasmatilavuus käsitellään 1,5 kertaa ja noin 87 prosentilla kun plasmatilavuus käsitellään 2,5 kertaa (kuva 3).1

Kertakäyttöinen adsorptio joustavissa hoito-ohjelmissa

Kertakäyttöiset adsorberit ovat joustava ja kustannustehokas vaihtoehto silloin, kun hoitokertoja tarvitaan vain muutama. Tilanne on usein tällainen autoimmuunisairauksien akuutin pahenemisen yhteydessä. Fresenius Medical Caren LIGASORB® on erittäin selektiivinen kertakäyttöinen IgG-immunoadsorberi. IgEnio® on kertakulkuinen, kertakäyttöinen adsorberi, joka on suunniteltu erityisesti IgE-eliminaatioon.

Immunoadsorption edut

Immunoadsorption korkea selektiivisyys tekee siitä erityisen toimenpiteen. Korkea selektiivisyys mahdollistaa hoito-ohjelmat, joissa voidaan tehdä peräkkäisinä päivinä useampi kuin yksi hoito, sillä hoidossa poistetaan vain pieniä määriä olennaisia plasmakomponentteja (kuten albumiinia)2 (kuva 4). Muiden kehonulkoisten toimenpiteiden, kuten plasmanvaihdon, kohdalla tämä on hankalaa.

Immunoafereesi (IA) kahta adsorberia käyttäen

Immunoafereesin (IA) toimintaperiaate käytettäessä kahta adsorberia. Vasta-aineiden eliminoimiseksi yksi adsorberi täyttyy plasmalla samalla kun toinen uudistuu.

Runsaasti erilaisia käyttökohteita

Kun immunoadsorptiohoito toteutetaan GLOBAFFINia käyttäen, voidaan hoitaa useita erilaisia autovasta-aineiden välittämiä sairauksia.

Tämä on GLOBAFFIN-hoitojen kahta kolumnia käyttävän uusiutuvan järjestelmän tehokkuuden ja selektiivisyyden ansiota.

Kahta kolumnia käyttävissä järjestelmissä noudatetaan seuraavaa toimintaperiaatetta: Vasta-aineiden eliminoimiseksi yksi adsorberi täyttyy plasmalla samalla kun toinen uudistuu.

Lue lisää muista käyttöaiheista.

Liittyvät tuotteet
GLOBAFFIN

GLOBAFFIN – Fresenius Medical Caren tarjoama tehokas immunosadsorptio. Synteettinen laajakirjoinen immunoadsorberi, jossa on peptidi-GAM-ligandi.

LIGASORB

LIGASORB – Fresenius Medical Caren tarjoama selektiivinen immunoglobuliini G -adsorberi. Autoimmuunisairauksien akuutin pahenemisen hoitoon.

IgEnio-IgE-adsorberi

Fresenius Medical Caren hoito immunoglobuliini E:n poistoon ja vaikeiden allergiaoireiden joustavaan hoitoon.

Terapeuttiseen afereesiin käytettävä Art Universal -kone

Fresenius Medical Caren terapeuttiseen afereesiin käytettävät koneet ja laitteet.

1 Belàk M, Borberg H, Jimenez C, Oette K: Technical and clinical experience with protein A immunoadsorption columns. Transfusion Science 1994; 15: 419–22.

2 Gjörstrup P, Watt R M: Therapeutic Protein A Immunoadsorption. A Review. Transfusion Science 1990; 11: 281–302