Siirry sisältöön

Ajat muuttuvat Afrikassa

Ruuhka-aika Casablancassa

Klo 8.45

Ruuhka-aika Casablancassa. Jo töihin pääseminen koettelee Redouane Belhaimeurin kärsivällisyyttä. Teoriassa vain 15 minuutin ajomatka kotoa toimistolle vie aamuliikenteessä joskus jopa tunnin. Tänään tungos meren läheisyydessä sijaitsevassa suurkaupungissa ei kuitenkaan ole tavallista pahempi. “Liikenne on todella kauhea”, huokaa Fresenius Medical Caren Marokon markkinointi- ja myyntipäällikkö pujotellen huolettomasti auto- ja rekkajonojen seassa, joiden kuljettajat eivät juuri liikennesääntöjä noudata.

Redouane Belhaimeur kokouksessa

Klo 9.15

Päivän ensimmäinen kokous. Käyttökouluttajat ovat palanneet raportoimaan Burkina Fasosta, yhdeltä Saharan alueen köyhimmältä alueelta, jossa he ovat olleet kouluttamassa hoitajille dialysaattorien käyttöä muiden töiden ohella. Koulutetun henkilökunnan pula on afrikkalaisissa terveydenhuoltojärjestelmissä yksi suurimmista kehityksen tiellä olevista esteistä. Fresenius Medical Caren 85:stä Casablancassa toimivasta työntekijästä 12 on Belhaimeurin tiimissä. Heistä useimmat ovat käyttökouluttajia ja myyntispesialisteja. He palvelevat aluetta, joka peittää maantieteellisesti katsottuna noin neljänneksen Afrikan mantereesta, mikä karkeasti arvioiden vastaa Länsi-Euroopan kokoista aluetta.

Redouane Belhaimeur

Klo 10.45

Redouane Belhaimeur on sulkenut toimiston oven. Markkinointi- ja myyntipäällikkönä hänen työhönsä kuuluu monien uusien projektien ja työntekijöiden koordinointi ja se voidaan tehdä vain toimistolla. Hänellä oli tapana tehdä töitä kotoa käsin silloin, kun tehtävänä oli kehittää tärkeitä konsepteja mutta sen jälkeen kun Fresenius Medical Caren Marokon yksikkö vuonna 2012 fuusioitui Keski- ja Länsi-Afrikan aluetoimiston kanssa – joka myös sijaitsee Marokossa, hänen työrutiininsa on muuttunut. “Tämä yhdistyminen oli hyvin tärkeä uuden tilanteen kannalta”, selittää Belhaimeur. Yksi ”uuteen tilanteeseen” vaikuttava tekijä on Pohjois- ja Länsi-Afrikan huikea taloudellinen elpyminen, joka heijastuu terveydenhuoltojärjestelmän kehitykseen. Vuosien 2005 ja 2010 välillä Fresenius Medical Caren liikevaihto alueella viisinkertaistui. Useimmat valtiot investoivat nyt terveydenhuollon infrastruktuuriin, jopa poliittisten kriisien keskellä. Marokossa terveydenhuoltojärjestelmää uudistetaan parhaillaan. Fresenius Medical Caren Marokon tuotantolaitokselle tämä tarkoittaa tuotantomäärien säännöllistä suurentamista ja jopa monentyyppisten vientipalvelujen tuottamista.

Redouane Belhaimeur puhelimessa

Klo 11.30

Redouane Belhaimeur keskustelee puhelimessa asiakkaiden kanssa Senegalissa käynnissä olevan projektin senhetkisestä tilanteesta. “Tunnen kaikki tärkeimmät asiakkaamme henkilökohtaisesti”, hän huomauttaa. “Minulla oli tapana viettää vähintään kolme kuukautta vuodessa Pohjois- ja Länsi-Afrikan eri osissa. Vaikkakin alaiseni hoitavat nyt tämän työn, pidän tietysti vieläkin yhteyttä moniin tuolta ajalta perisin oleviin kontakteihini.”

Redouane Belhaimeur käy Hassan II:n moskeijassa

Klo 12.30

Matkalla tapaamiseen Redouane Belhaimeur käyttää lounastaukonsa käydäkseen Hassan II:n moskeijassa. Kaupungin suurin moskeija ylpeilee maailman korkeimalla minareetilla, joka kohoaa 210 metrin korkeuteen.

Arabimaailmassa on normaalia keskeyttää kokoukset hetkeksi rukouksen vuoksi. “Tämä voi olla hyvin käytännöllistä”, toteaa markkinoinnin asiantuntija, joka on käynyt pyhiinvaelluksella Mekassa jo kahdesti. “Mieleen tulee usein yllättäviä ratkaisuja ja hyviä ideoita näiden tuokioiden jälkeen.”

Redouane Belhaimeur kokouksessa

Klo 15.30

Hitaasti mutta varmasti Pohjois- ja Länsi-Afrikka ovat heräämässä unestaan uudeksi markkina-alueeksi. Niinpä myös Fresenius Medical Care on laajentamassa toimintaansa alueella. Tämä heijastuu uudessa Marokon toimiston rakenteessa tuoden Casablancan lähemmäs yhtiön Saksan Bad Homburgissa sijaitsevaa pääkonttoria. Käsillä olevat tehtävät hoidetaan Saksan ja Marokon työntekijöiden muodostoman johtoryhmän toimesta. Mario Graser, Pohjois- ja Länsi-Afrikan aluepäällikkö, jonka toimipaikka on konsernin pääkonttori Bad Homburgissa, matkustaa siksi säännöllisin välein Casablancaan. “Olemme alueen markkinajohtaja, koska olemme tehneet tuotekehitystyötä siellä jo pitkään. Mutta nyt kun markkinat ovat aukeamassa, myös muita yhtiöitä on alkanut tulla alueelle”, hän sanoo kuvaillen tulevien vuosien strategista haastetta. Hänen ja Redouane Belhaimeurin ja muiden päälliköiden toimistossa pitämissä kokouksissa käsitellään siksi sekä keskipitkän aikavälin näkymiä että tehtäviä, jotka tulee hoitaa heti.

Casablanca

Klo 17.30

“Kaipaan joskus matkustelua,” Redouane Belhaimeur myöntää: “Vietin sentään 20 vuotta tien päällä ja opin tuntemaan monia ihmisiä, jotka olisi mukava tavata uudelleen.” Mutta perheellinen mies nauttii työpäivän jälkeen myös vaimon ja neljän lapsen tai ystävien kanssa vaikkapa petangin parissa viettämästään ajasta – petangi on kuulapelin muoto, joka on hyvin suosittu Marokossa. Niiden vuoksi hän luopuu mielellään matkoista kaukaisiin paikkoihin. Ja jopa hyväksyy tyynesti Casablancan iltapäiväruuhkan.

Aiheeseen liittyvää sisältöä
Fresenius Medical Care Suomi Oy

Luomme elämisen arvoisen tulevaisuuden. Dialyysipotilaille. Kaikkialla maailmassa. Joka päivä.

Etsi lisää juttuja arkistostamme