Maakohtaiset sivustot:

Munuaissairaus

Kuva munuaisista

Munuaisia on kaksi. Ne ovat pavun muotoisia ja kumpikin on suunnilleen nyrkin kokoinen. Ne sijaitsevat selkärangan kummallakin puolella, alimpien kylkiluiden alla. Useimmat ihmiset uskovat, että munuaisten ainoa tehtävä on tuottaa virtsaa. Todellisuudessa niillä on monia muitakin tehtäviä.

Munuaiset poistavat elimistötä ylimääräisen nesteen, suolat, kuona-aineet ja lääkkeet. Vuorokaudessa verestä suodattuu noin 180 litraa ns. alkuvirtsaa, mutta siitä vain noin 1-2 litraa erittyy lopullisena virtsana.

Lisäksi munuaiset säätelevät happo-emästasapainoa niin, että veriplasmassa vallitsee happamien ja emäksisten aineiden tasapaino. Lisäksi munuaiset tuottavat verenpainetta sääteleviä hormoneja sekä erytropoetiinia, jota tarvitaan luuytimessä säätelemään punasolujen muodostumista. Munuaiset aktivoivat D-vitamiinia, jota tarvitaan luun muodostumiseen.

Tiesitkö?

  • Munuaiset poistavat ylimääräistä vettä ja kuona-aineita 24 tuntia päivässä
  • Terveet munuaiset puhdistavat veren noin 300 kertaa päivässä
  • Tämä tarkoittaa, että munuaisten läpi kulkee keskimäärin 1 500 litraa verta joka päivä 
Munuaisten toiminta ja tehtävät
Munuaisten toiminta ja tehtävät

Mikä aiheuttaa kroonisen munuaissairauden?

Koska sairauden etenemistä voidaan alkuvaiheessa mahdollisesti hidastaa, on erittäin tärkeää, että sairaus todetaan varhain ja potilas löytää yhdessä lääkärin kanssa oikean hoidon.

Kroonisen munuaissairauden merkit ja oireet

Mitkä elämäntapamuutokset voivat auttaa?

Aiheeseen liittyvää sisältöä