Maakohtaiset sivustot:

Argentiinalaisten dialyysipotilaiden liikuntaprojekti   

Kuntoutus ja elämänlaatu

Kaikki alkoi puutarhaprojektista, jossa dialyysipotilaita opetettiin kasvattamaan kasviksia ja hedelmiä. Samalla he oppivat, että puutarhanhoito on myös hyväksi keholle ja mielelle. Tänä päivänä dialyysipotilaat Argentiinassa kuntoilevat jopa dialyysihoidon aikana. Tässä kerrotaan projektista, joka kirjaimellisesti liikuttaa. Hyvät ideat puhuvat puolestaan - kuten tämä tarina sen osoittaa.

Kaikki alkoi kesällä 2004 Argentiinan Fresenius Medical Carella: ajatus dialyysipotilaiden liikuntaohjelmista omilla klinikoilla oli syntynyt. Kuntoutukseen ja elämänlaatuun keskittyvä tiimi alkoi välittömästi työstää ideaa käytäntöön: he suunnittelivat kolmen kuukauden testijakson kahdelle dialyysiklinikalle yhdessä paikallisen dialyysitiimin kanssa. Kaiken tarvittavan tiedon yhteen keräämiseksi projektiryhmä keräsi tietoa ja suoritti kyselyn potilaiden kesken, tukeakseen päätöstä siitä, otetaanko konsepti käyttöön muille klinikoille ja missä muodossa.

Leonardolla oli tapana katsoa televisiota dialyysihoidon aikana
Aikaisemmin Leonardolla oli tapana katsoa televisiota dialyysihoidon aikana. Tänä päivänä hän kuntoilee. Hänen täytyy pysyä kunnossa: hänen perheeseensä kuuluu viisi lasta ja hän hoitaa muutamaa poolo-hevosta.

Testi muuttuu maanlaajuiseksi projektiksi

Kun testijakso klinikoilla oli päättymässä, hoitohenkilökunta ja potilaat molemmilla klinikoilla olivat jo tehneet päätöksen; he pitivät liikuntaohjelmasta niin paljon, että eivät halunneet sen loppuvan. He kysyivät voiko liikuntaohjelmaa laajentaa. "Näin alkoi Fitness in Dialysis-ohjelma", kertoo projektitiimin vetäjä, hymyilevä Marta Lugo. Moni Argentiinan Fresenius Medical Caren dialyysiklinikoista on nyt mukana toteuttamassa liikuntaohjelmaa. Tuhannet potilaat ovat venytelleet kuminauhoilla, nostaneet kevyitä painoja tai pyöräilleet musiikkia kuunnellen samalla kun he saavat dialyysihoitoa. Se ei ole vain potilaiden liikuttamista, kertoo Marta Lugo: "Projektin tavoitteena oli saada potilaat aktiivisesti osallistumaan ohjelmaan ja ottaa ohjat omiin käsiinsä".

Reyna Castro, dialyysipotilas
"Kuntoilu on muuttanut minua paljon. Aikaisemmin pystyin juuri ja juuri kävelemään ja mikään ei kiinnostanut minua. En voinut sietää itseäni sellaisena. Nyt nautin elämästäni uudelleen". Reyna Castro, dialyysipotilas

Ryhmäliikunta

Argentiinan Fresenius Medical Carella ei ole epäilystäkään liikunnan ja dialyysin yhdistämisen eduista. "Voin havaita sen seuraamalla potilaiden mielialoja", kertoo Pilarin dialyysiklinikan lääketieteellinen johtaja Liliana Pinelli. Täällä, kuten muillakin klinikoilla, dialyysissä on liikettä – sekä kirjaimellisesti että kuvaannollisesti. Dialyysipotilaat eivät enää istu katsomassa tunteja televisiota, vaan ovat aktiivisia, kuntoillen ja keskustellen yhdessä. He nauravat, kuntoilevat ja kannustavat toisiaan sekä vitsailevat hoitajien kanssa, jotka usein osallistuvat myös kuntoiluun. "Dialyysiklinikka todellakin herää eloon", kuten Liliana Pinelli kuvaa sitä."Koska olemme koko ajan liikkeellä, dialyysihoitoon kuluva aika kuluu paljon nopeammin ja on hauskaa", kertoo 34-vuotias Leonardo nostaen samalla kevyitä painoja.

Dialyysihoidon aikaisen liikunnan hyötyjä puoltavat myös julkaistut tutkimukset. Ne osoittavat, että kuntoilu jopa lisää verenpuhdistuksen tehoa. On olemassa myös todisteita, että liikunta toimii masennuslääkkeen tavoin; kun potilaiden energiatasot kasvavat ja yleiskunto paranee, antaa se enemmän itsenäisyyttä ja itsevarmuutta jokapäiväiseen elämään. "Tämän vuoksi kannustamme potilaita osallistumaan ohjelmaan", sanoo Argentiinan Fresenius Medical Caren toimitusjohtaja Gabriela Cannatelli.  

Pilarin dialyysiklinikan lääketieteellinen johtaja Liliana Pinelli
Pilarin dialyysiklinikan johtaja Liliana Pinelli iloitsee klinikan hyvästä ilmapiiristä, joka on vallinnut liikuntaohjelmien aloituksesta saakka.

Enemmän itsevarmuutta ja motivaatiota

Idean toteuttamiseen tarvitaan myös ammattitaitoinen ohjaaja, joka tunnistaa potilaiden fyysiset rajoitukset, mutta näkee heissä potentiaalia. Mies asialla oli Ezequiel Correas Espeche: sitoutunut urheilija, munuaissiirrännäisen saanut entinen Fresenius Medical Caren dialyysipotilas. Hän on yksi projektiin kokeneimmista ohjaajista. "Aluksi oli vaikeaa motivoida potilaita", hän muistelee. "Mutta ei kestänyt kauaakaan, kun he alkoivat huomata kehitystä. Yhtäkkiä he kaikki halusivat kuntoilla ja huolehtia itsestään sekä ottivat enemmän vastuuta omasta kehostaan."

Mies asialla oli Ezequiel Correas Espeche
"Minulle on tärkeintä, että voimme edelleen tehdä asioita, voimme liikkua ja urheilla. Näen tämän hyvin positiivisena asiana". Luis Godoy, dialyysipotilas

Yhteishenki

Tänä päivänä Mariel Sosa ohjaa Pilarin klinikalla dialyysihoitoa saavia potilaita. Vaikka heidän fyysinen kuntonsa on erilainen, kaikki potilaat suorittavat samaa kuntoiluohjelmaa. Vain sen teho vaihtelee. "Tämä vahvistaa yhteishenkeä ja ryhmän yhteinen toiminta on mukavampaa", kertoo Sosa. Hän kuvailee kuntoiluohjelman olevan kuin hellää fysioterapiaa.

Fyysinen kunto vaikuttaa myös potilaiden yksityiselämään: he esimerkiksi kertovat leikkivänsä lastenlastensa kanssa ensimmäistä kertaa pitkään aikaan tai he kuntoilevat myös kotona yhdessä perheen tai ystävien kanssa.

Mariel Sosa ohjaa potilaita
"Kuntoilu on hyväksi minulle, sekä keholle että mielelle." Leonardo Berthelot, dialyysipotilas

Aiheeseen liittyvää sisältöä