Siirry sisältöön

Menestyksekäs sarjatuotettu malli

Fresenius Medical Care on valmistanut yli puolet maailmalla käytössä olevista dialyysilaitteista.

Dialyysikoneiden tuotanto

Modernin dialyysikoneen historia alkoi 1970-luvulla pohdittaessa ”Kuinka muuttaa äärimmäisen erikoistunut, vain muutaman ihmisen saatavilla oleva hoito sarjatuotetuksi hoidoksi?” Tästä kysymyksestä tuli visio. Ja visiosta menestystarina, jossa on nykyään 8 000 osaa. Niin monta komponenttia on Fresenius Medical Caren dialyysikoneessa.

Aivan ensimmäisestä mallista tuli aikansa myydyin dialyysikone koko maailmassa. Sen jälkeen yhtiö on laajentanut johtoasemaansa seuraavilla malleilla: Viime vuosina Fresenius Medical Care on myynyt maailmanlaajuisesti noin viisi kertaa enemmän dialyysikoneita kuin suurin kilpailijansa. Jo alusta asti päätavoitteena dialyysikoneiden kehittämisessä oli tehdä hoidosta turvallista, miellyttävää ja kohtuuhintaista, jotta mahdolisimman monella potilaalla olisi varaa hoitoon. Kun Fresenius Medical Care aloitti ensimmäisten dialyysikoneiden sarjatuotannon vuonna 1979, hoitoa sai vain alle 10 000 potilasta koko maailmassa. Nykyään yli 2 miljoonaa ihmistä saa dialyysihoitoa ja heistä noin joka toista hoidetaan Fresenius Medical Caren kehittämällä ja valmistamalla tuotteella.

Dialyysikoneiden tuotanto

Dialyysikoneen päätoiminnot

Dialyysikonen veripumput pumppaavat verta potilaan elimistöstä veriletkuston läpi dialysaattoriin eli ”keinomunuaiseen”. Neljästä viiteen tuntiin kestävän hoitokerran aikana jopa 120 verilitraa pumpataan letkujen läpi – toisin sanoen monta kertaa enemmän kuin potilaan kokonaisverimäärä.Dialysaattorissa ulkonesteeseen poistuu verestä suodatetut toksiinit ja ylimääräinen vesi erillisen kierron kautta. Samaan aikaan dialyysikone tallentaa tietoa aina käynnissä olevasta hoidosta, verenpaineesta ulkonesteen lämpötilaan. Dialyysikoneen turvaominaisuuksia on myös jatkuvasti parannettu ja automatisoitu: Nyt dialyysikone tunnistaa dialyysin aikaiset muutokset potilaan elintoiminnoissa. Sama koskee teknisiä ongelmia: Jos letkussa on vuoto tai hydrauliikka ei enää toimi tasaisesti jollain alueella, virhe tulee heti monitorin näytölle ja hoito keskeytyy automaattisest turvallisuussyistä.

Dialyysikoneiden tuotanto

Täysin automatisoitua hoitoa johtavalta dialyysilaitteiden valmistajalta

Fresenius Medical Caren tuotantolaitokset ovat myös kehittyneet vuosien myötä. Kun Schweinfurtin laitos tuotti tarkalleen 36 dialyysikonetta vuonna 1979, tänä päivänä se valmistaa kymmeniä tuhansia dialyysikoneita. Tämä johtuu täysin automatisoitujen tuotantovaiheiden suuresta määrästä, esimerkkinä äärimmäisten herkkien, hydraulipiirien tärkeimpien komponenttien eli solenoidiventtiilien valmistus. Fresenius Medical Care tuottaa dialyysikoneita Schweinfurtin ohella myös Concordissa, Kaliforniassa, erityisesti Pohjois-Amerikan markkinoille.

Dialyysikoneiden tuotanto

Tulevaisuuden dialyysikoneet: käteviä ja liikuteltavia

Päätavoitteena on edelleen varmistaa, että jokainen dialyysihoitoa tarvitseva myös saa tarvitsemaansa hoitoa. Dialyysohoidoista on tulossa aiempia kätevämpiä ja liikuteltavampia ja Fresenius Medical Care työskenteleekin täysin uusien ratkaisujen parissa. Ostoskorin kokoinen dialyysilaite PAK – lyhenne sanoista “Portable Artificial Kidney” määrittelee dialyysin mahdollisuudet uudelleen: Potilaat voivat kuljettaa laitteen omalla autollaan minne tahansa ja yhteen hemodialyysikertaan tarvitaan vain 6 litraa hanavettä. Perinteiset, pysyvästi paikalleen asennetut dialyysilaitteet tarvitsevat 200 litraa erikoispuhdistettua vettä hoitokertaa kohti. Visiona alkanut idea on nyt sarjatuotettu menestys. Ensimmäisten 500 000 dialyysikoneen rakentaminen vei Fresenius Medical Carelta yli kolme vuosikymmentä, mutta viimeisimmät ennusteet viittaavat siihen, että miljoonas kone valmistetaan jo vuonna 2020.

Aiheeseen liittyvää sisältöä
Hemodialyysi

Innovatiiviset hoidot ja tuotteet, jotka parantavat dialyysipotilaiden kardiovaskulaarista ennustetta.

Etsi lisää juttuja arkistostamme