Siirry sisältöön

Hoitovaihtoehdot

Potilas lapsenlapsen kanssa järvellä

Selvitä, mikä hoitomuoto miellyttää sinua ja keskustele vaihtoehdoistasi lääkärisi kanssa

Jos tarvitset dialyysihoitoa, voit usein valita hoitopaikan hoitopaikan. Monien potilaiden kohdalla hoito voidaan sovittaa osaksi heidän päivittäistä arkea kotona. Jotkut potilaat haluavat, että hoito tapahtuu dialyysiyksikössä sairaalassa.

Hoitovaihtoehtoja

Kun omien munuaisten toiminta ei enää riitä on saatavilla kolmentyyppistä hoitoa:

  • Hemodialyysihoito
  • Peritoneaalidialyysihoito
  • Munuaisensiirto
     

Näitä kolmea vaihtoehtoa toteutetaan menestyksekkäästi kaikkialla maailmassa.

Hemodialyysi (HD)

Hemodialyysihoidossa oleva potilas
Hemodialyysihoito

Hemodialyysi on hoito, jossa veri puhdistetaan kehon ulkopuolella dialyysilaitteen avulla. Hemodialyysin aikana veri kulkee synteettisen suodattimen eli dialysaattorin läpi. Dialysaattorissa veri puhdistetaan ennen kuin se palautetaan potilaaseen. Tämän vuoksi dialysaattoria kutsutaan ”keinomunuaiseksi”.

Hemodialyysihoitoa tehdään tavallisesti vähintään neljän tunnin ajan kolme kertaa viikossa, usein  dialyysiyksikössä. Vaihtoehto sairaalassa suoritettavalle dialyysihoidolle on kotona tapahtuva hoito. Erilaisten kotidialyysivaihtoehtojen ansiosta potilaat voivat mukauttaa hoidon sopimaan päivittäisiin rutiineihinsa. Kaikissa hoitomuodoissa on kuitenkin omat haasteensa.

Hemodialyysihoidossa oleva potilas (piirustus)
Kun hemodialyysi on paras ratkaisu

Nykyaikaisilla dialyysilaitteilla tarvitaan yleensä kolme hemodialyysikertaa viikossa, hoidon kesto on vähintään neljä tuntia. Hoidon aikana potilas on kytkettynä dialyysilaitteeseen.

Dialyysihoito yksin ei korvaa terveitä munuaisia, lisäksi tarvitaan ruokavalio- ja lääkehoitoa. Oikeiden toimenpiteiden avulla voimme yhdessä auttaa sinua elämään mahdollisimman hyvää elämää.

Peritoneaalidialyysi (PD)

Kuva PD-potilaasta lapsenlapsen kanssa
Peritoneaalidialyysihoito

Peritoneaalidialyysin nimi tulee peritoneumista eli vatsakalvosta, joka toimii suodattavana kalvona veren ja dialyysinesteen välillä. Kuona-aineet ja ylimääräinen neste läpäisevät vatsakalvon ja siirtyvät dialyysinesteeseen.

Pysyvä letku eli katetri asetetaan vatsaonteloon. Dialyysiliuos valutetaan vatsaonteloon tämän katetrin kautta. Liuokseen imeytyy kuona-aineita verenkierrosta. Myöhemmin tämä neste tyhjennetään ulosvalutuspussiin ja korvataan puhtaalla liuoksella. Täyttö- ja tyhjennysprosessi voidaan suorittaa manuaalisesti päivän aikana. Se voidaan tehdä myös automaattisesti yöllä APD-laitteella. Molemmissa tapauksissa on tärkeää, että osaat suorittaa toimenpiteen oikein.

Piirustus PD:stä
Kenelle peritoneaalidialyysi sopii?

Peritoneaalidialyysihoito voi joskus tuntua parhaalta vaihtoehdolta. Se voi olla myös lääketieteellisesti sopivin vaihtoehto, esimerkiksi jos sinulla on sydän- tai verisuonitauti. Rajoitetun verisuoniyhteyden vuoksi peritoneaalidialyysi on usein sopivin hoitomuoto pienille lapsille. Kotona tapahtuva dialyysihoito mahdollistaa myös paremmin esimerkiksi opiskelun.

CAPD-pussinvaihto stay•safe® -järjestelmällä

Munuaisensiirto

Lääkäri keskustelemassa potilaan kanssa
Munuaisensiirto

Munuaisensiirto tarkoittaa terveen munuaisen siirtämistä elävältä tai aivokuolleelta luovuttajalta henkilölle, jolla on krooninen munuaissairaus. Uuden munuaisen vastaanottaminen ei varsinaisesti paranna munuaissairautta, vaan on hoitomuoto. Monet kroonista munuaissairautta sairastavat potilaat soveltuvat elinsiirteen vastaanottajiksi. Eivät kuitenkaan kaikki.

Jos haluat selvittää soveltuuko munuaisensiirto sinulle, aloita keskustelemalla tilanteestasi nefrologin (munuaistautien erikoislääkäri) kanssa. Nefrologi arvioi terveydentilasi ja soveltuvuutesi munuaisensiirtoon.

Mikäli nefrologin mukaan soveltuisit hyvin elinsiirtopotilaaksi, pitää sinun käydä vielä erilaisissa tutkimuksissa ja testeissä. Tämän jälkeen lääkäri voi laittaa sinut kansalliselle elinsiirron odotuslistalle, mikä on tarpeen, jotta voisit saada munuaisen aivokuolleelta henkilöltä tai sopivalta elävältä luovuttajalta.

Piirustus siirretystä munuaisesta
Oikean valinnan tekeminen

Elinsiirto on erittäin henkilökohtainen asia ja se pitää miettiä ajan kanssa. Voit ehkä aloittaa tämän keskustelemalla nefrologin kanssa tilanteestasi. Jos olette molemmat sitä mieltä, että elinsiirto on sopiva vaihtoehto, voidaan sinut soveltuvuustutkimusten jälkeen laittaa odotuslistalle, mikäli sinulla ei ole tiedossa mahdollista elävää luovuttajaa. Keskustelemalla muiden kanssa elinsiirron hyödyistä ja haittapuolista, voit helpommin päättää, mikä on parasta sinulle.

Hoitopaikat

Dialyysihoito voidaan tehdä sairaalassa, muussa hoitoyksikössä tai kotona. Sekä hemodialyysi- että peritoneaalidialyysihoito voidaan toteuttaa hoitolaitoksessa tai tutussa kotiympäristössä. Hoitolaitoksessa tehtävä dialyysihoito tapahtuu lääkäreiden ja hoitajien valvonnassa, tavallisimmin 3 kertaa viikossa. Kotidialyysi antaa sinulle mahdollisuuden tehdä dialyysihoitoa joustavammin, haluamassasi paikassa haluamaasi aikaan. Tällöin saat enemmän laatuaikaa itsellesi.

Potilas dialyysissa hoitolaitoksessa
Hoitolaitoksessa tapahtuva dialyysi

Hemodialyysissä käytetään dialysaattoria (suodatinta) ja hemodialyysilaitetta ja peritoneaalidialysissä puolestaan käytetään vatsakalvoa ja dialyysiliuosta veren puhdistamiseen. Hoitaja auttaa sinua tarvittaessa valmistelemaan laitteen ja tarkkailee hoitoasi dialyysiyksikösä tai sairaalassa.

Hoitolaitoksessa tapahtuva hemodialyysihoito tehdään yleensä kolme kertaa viikossa. Jokainen hoitokerta kestää noin 4-5 tuntia. Lisäksi aikaa kuluu matkoihin sairaalaan ja kotiin.

Potilas rentoutumassa kotona
Kotihemodialyysi

Koulutuksen ja dialyysilaitteiston asennuksen jälkeen hemodialyysihoitoa voidaan tehdä itsenäisesti kotona lääkärin ohjeiden mukaisesti.

Peritoneaalidialyysihoito (PD) kotona

PD-hoidossa käytetään kehosi omaa vatsakalvoa veren puhdistamiseen. Tämä toimenpide on hellävarainen ja sitä voidaan tehdä omatoimisesti kotona. PD-hoito tehdään yleensä päivittäin, halutussa paikassa ja mukautettuna omaan elämään.

Lue lisää erilaisista dialyysimuodoista ja keskustele lääkärin ja hoitajan kanssa siitä, mikä vaihtoehto soveltuu sinulle parhaiten.

Sinun elämäsi. Sinun hoitosi. Sinun vaihtoehtosi.

Potilaiden kotihoito

Fresenius Medical Care on maailman johtava dialyysialan yritys, joka tarjoaa luotettavia ja tutkittuja dialyysituotteita korkeimpien standardien mukaisesti. Tarjoamme palveluita kotihoidon tueksi (saatavuus riippuu paikallisista sopimuksista ja lainsäädännöstä):

  • Kotitoimitukset
  • Koulutusmateriaalit potilaille
  • Kotihoito-opas
  • Kidney Options: kerrotaan dialyysivaihtoehdoista
  • Asennukset kotiin
  • Kotilaitteiden tekninen huolto
  • Potilastyytyväisyystutkimukset
  • NephroCare-klinikat
  • Dialyysipotilaiden matkapalvelu

Usein kysyttyjä kysymyksiä dialyysistä

Paranevatko munuaiseni, kun saan dialyysihoitoa?
Dialyysi on toimenpide, jolla voidaan korvata osittain kaksi tärkeää munuaisten toimintoa: ylimääräisen nesteen poistaminen ja vereen kertyneiden kuona-aineiden poistaminen.
Dialyysi ei ole parantavaa hoitoa.

Täytyykö minun lopettaa työssäkäynti?
Voit yleensä palata töihin tai jatkaa opiskelua dialyysihoidon aikana, jos vointisi sen sallii. Jos sinua hoidetaan dialyysiyksikössä, sinulle annetaan hoitosuunnitelma, joka pyritään sovittamaan työ- tai opiskeluaikatauluihisi. Toinen vaihtoehto on kotihemo- tai peritoneaalidialyysihoito, jotka tekevät aikatauluista joustavampia.

Sattuuko dialyysi?
Hemodialyysihoidossa saatat tuntea pistoksen, kun neula menee ihon sisään. Saatavilla on ihoa puuduttavia aineista, jotka lievittävät kipua. Muun dialyysihoidon ei pitäisi sattua. Kerro hoitohenkilökunnalle mikäli tunnet kipua, jotta he voivat puuttua ongelmaan.

Mitä dialyysipotilas voi juoda ja syödä?
Sinun pitää noudattaa erikoisruokavaliota. PD- ja HD-potilalle on erilaiset ruokavaliosuositukset. Kysy lisätietoja nefrologilta ja dialyysihoitajalta.

Voinko urheilla?
Potilaiden on hyvä liikkua ja harrastaa urheilua, sillä kohtuullinen liikunta auttaa sinua pysymään terveenä ja voimaan hyvin. Kysy joka tapauksessa neuvoja lääkäriltäsi ennen liikuntaharrastuksen aloittamista.

Aiheeseen liittyvää sisältöä
Nauti elämästä sairaudesta huolimatta

Nauti elämästä sairaudesta huolimatta

Hoitaja auttamassa sängyssä olevaa potilasta

Kroonisen munuaissairauden täydellistä hoitoa